INFORMÁCIE  PRE RODIČOV A PRÍBUZNÝCH HOSPITALIZOVANÝCH PACIENTOV

 

Milí rodičia,

narodenie dieťatka je nielen radostná udalosť, ale aj obrovská životná zmena. Ako každá zmena, prináša so sebou stresujúce situácie a  to aj v prípade, že sa Vaše dieťatko narodí zdravé. Ak je hospitalizované na našej klinike, znamená to, že v jeho adaptácii na život nastal problém.  Pre rodiča neexistuje horší pocit ako strach o dieťa a zároveň pocit, že mu nevie pomôcť.

Personál našej kliniky je pripravený problém Vášho dieťatka riešiť a pomôcť mu, aby sa čím skôr dostalo do prirodzeného prostredia svojej rodiny. Vy nám, a tým aj svojmu dieťatku môžete pomôcť  dodržiavaním pravidiel, ktoré nám uľahčujú starostlivosť a zároveň zlepšujú vzájomnú komunikáciu. Prečítajte si preto prosím dôkladne naše odporučenia.

Neonatologická klinika intenzívnej medicíny má časť poskytujúcu komplexnú intenzívnu starostlivosť v neonatológii (ďalej označovanú ako Jednotka intenzívnej starostlivosti – JIS) a časť poskytujúcu intermediárnu starostlivosť, ktorá slúži pre pacientov so stabilizovanými životnými funkciami na doliečenie (ďalej označovanú v texte ako Oddelenie)

NÁVŠTEVY:

Oddelenie/JIS má  stanovené návštevné hodiny od 14:00 do 17:00. Po 20. hodine nie sú návštevy povolené. Pokiaľ to prevádzka oddelenia a stav dieťatka umožní, je možné po dohode s ošetrujúcim personálom prispôsobiť návštevy nad stanovený rámec.  Prosíme oteckov, aby rešpektovali súkromie hospitalizovaných matiek.

Pacienta môžu navštíviť maximálne 2 osoby, spravidla zákonní zástupcovia. Deti do 15 rokov nemajú vstup na kliniku povolený. Vo výnimočných prípadoch môže primár kliniky udeliť výnimku.

Pred vstupom na oddelenie/JIS sa treba ohlásiť personálu (ošetrujúcej sestre alebo lekárovi), ktorý Vás uvedie k pacientovi.

Oddelenie:

Návštevy si pred vstupom na oddelenie obliekajú plášť, rešpektujú pokyny zdravotníckeho personálu ohľadom hygieny a manipulácie s pacientom.  Majú prísny zákaz manipulovať s prístrojovou technikou (napr. vypínať alarmy).

JIS:

Návštevy prechádzajú oddelením v civile, po vstupe do filtra si v šatni rodičov obliekajú plášť a ďalej postupujú podľa pokynov zdravotníckeho personálu. Rešpektujú pokyny zdravotníckeho personálu ohľadom hygieny a manipulácie s pacientom.  Majú prísny zákaz manipulovať s prístrojovou technikou.

INFORMOVANIE O ZDRAVOTNOM STAVE HOSPITALIZOVANÝCH PACIENTOV

Informácie o zdravotnom stave dieťaťa podáva v pracovnom čase ošetrujúci lekár na požiadanie zákonného zástupcu alebo osoby, ktorá má zákonným zástupcom podpísaný súhlas o informovaní. V čase ústavnej pohotovostnej služby (15,00 – 7,00) podáva informácie službukonajúci lekár len v prípade akútnej zmeny zdravotného stavu. U pacientov so závažným priebehom ochorenia, v prípade potreby špeciálnych vyšetrení či  liečby, podáva informácie prednosta kliniky alebo jeho zástupca (primár) v prítomnosti ošetrujúceho lekára.

Sestra informuje zákonných zástupcov o ošetrovateľskej starostlivosti dieťaťa (príjem stravy, hmotnostné prírastky atď.)

 

HOSPITALIZÁCIA SPRIEVODCU PACIENTA

Sprievodca pacienta je obvykle matka dieťaťa (výnimočne v odôvodnených prípadoch iná osoba). Má právo byť hospitalizovaná počas hospitalizácie pacienta na našom oddelení, v indikovaných prípadoch aj počas hospitalizácie na JIS. Z prevádzkových dôvodov nie je hospitalizácia systémom rooming-in, ale na ubytovni NÚDCH v dvojlôžkových izbách.  Počet lôžok je limitovaný, preto sú v prípade naplnených kapacít uprednostňované dojčiace matky a matky, ktorých prítomnosť  indikuje lekár. Pobyt sprevádzajúcej osoby je bezplatný a umožnený je len jednému zákonnému zástupcovi. Stravu je možné si zakúpiť .

Sprievodca hospitalizovaného pacienta

  • má právo byť priebežne informovaný o zdravotnom stave pacienta, realizovaných a plánovaných zákrokoch a liečebnej stratégii,
  • je povinný/á starať sa o svoje dieťa v primeranom rozsahu – kŕmenie, prebaľovanie, kúpanie,
  • po dohovore a za dozoru zdravotníckeho personálu je v indikovaných prípadoch matka zaučená do liečebnej starostlivosti o dieťa (ošetrovanie kože, očí, rán, sondovanie, podávanie perorálnych liekov),
  • rešpektuje liečebný režim oddelenia/JIS – návštevy pacienta nie sú časovo obmedzené,  ale dodržiava sa intervalový režim ošetrovania, kŕmenia, v prípade nutnosti  (akútny zákrok) na požiadanie personálu opustí na nevyhnutný čas priestory JIS/oddelenia
  • nemanipuluje so zdravotníckou technikou,
  • venuje sa svojmu dieťaťu, nedotýka sa iných pacientov, nenavštevuje iné boxy s pacientmi, netelefonuje počas pobytu pri dieťati, nepoužíva elektronické zariadenia s wifi pripojením na boxoch pacientov
  • zodpovedá za vlastný zdravotný stav – pri akejkoľvek zmene (teplota, viróza ap.) upozorní zdravotný personál a v prípade nutnosti preruší hospitalizáciu na nevyhnutnú dobu

Počas hospitalizácie budete potrebovať tiež domácu obuv, pyžamo, toaletný papier, hygienické potreby, uterák, lieky, ktoré užívate pri chronických ochoreniach. (informujte o tom prosím ošetrujúceho lekára).

Veríme, že Vaše dieťatko sa čím skôr vylieči a že naša spolupráca bude bezproblémová.

 

Skoré uzdravenie praje kolektív NKIM NÚDCH Bratislava